Procedura ordonanței de plată a fost introdusă în premieră de un tribunal arbitral sportiv

Basketball Arbitral Tribunal cu sediul în Geneva, Elveția, a anunțat printr-un comunicat oficial că a implementat în cadrul regulilor sale de arbitraj o procedură simplificată denumită „payment order procedure” (în traducere „procedura ordonanței de plată”).

Conform noilor reguli de arbitraj, care vor intra în vigoare de la data de 1 februarie 2024, procedură este comparabilă cu cea a somației europene de plată prevăzută de Regulamentul (CE) nr. 1896/2006 al Parlamentului European și al Consiliului din 12 decembrie 2006 și reprezintă prima procedură de acest gen implementată de către un tribunal arbitral sportiv.

Pe scurt, noul regulament prevede că Tribunalul de Arbitraj Baschetbalistic, la cererea creditorului, va putea emite un ordin de plată, fără a examina fondul cererii, doar dacă sunt îndeplinite anumite condiții, iar cererea nu este contestată de către pârât. Plafonul acestei proceduri este limitat la suma de 15.000 euro. Ordinul de plată va avea efectele unei hotărâri arbitrale definitive și va fi considerată ca fiind o decizie în conformitate cu Regulamentul Intern al Federației Internaționale de Baschet.

Modificarea survine ca urmare a discuțiilor purtate între reprezentanții Tribunalului de Arbitraj Baschetbalistic și utilizatorii acestuia la conferința ce a avut loc în noiembrie 2022 la Munchen, Germania, unde au participat și avocații societății noastre Sabin Gherdan respectiv Cristian Oană (foto sus).

Avocații societății noastre de avocatură specializată în dreptul sportului au instrumentat peste 100 de cauze în fața Tribunalului de Arbitraj Baschetbalistic de la Geneva având o experiență bogată și cunoștințe ample cu privire la jurisprudența existentă.


Jurisprudență. Prezumția încheierii unui CAS sau CIM în dreptul sportului

În luna februarie a anului 2024, Judecătoria Cluj-Napoca s-a pronunțat definitiv într-o speță ce a vizat un litigiu de dreptul…

CAB anulează o hotărâre arbitrală a Federației Române de Baschet în două dosare distincte

În luna octombrie a anului 2023, Curtea de Apel București a admis două acțiuni în anulare formulate împotriva unei hotărâri…